Warning: Undefined array key "pagename" in /home/customer/www/prosveta-kr.info/public_html/wp-content/plugins/wwpformcontact/wwpformcontact.php on line 326
Гроздобер в Крушовица - Просвета 1899

Безспорно гроздоберът е един от най-вълнуващите моменти, вплитащи в себе си духът на България, трудолюбието и любовта. Обичта към това, което отглеждаш и удовлетворението от затварянето на цикъла на винопроизводството. Тази традиция ви пренася в магията на винепроизводството в България, разгръщайки дългия, обсипан с много труд и грижа път на българското вино.

Магията зад гроздоберът в България:

Гроздоберът в България е една от най-важните стъпки в процеса на винопроизводството. По стари традиции гроздоберът е бил около Кръстовден- 14-ти Септември, но поради промени в климатичните условия може да бъде изместен с няколко дни. Времето може също да „оформи“ графика на прибиране на реколтата, в зависимост от топлина, дъжд, градушка и слана, които могат да повредят гроздето и да доведат до различни болести по лозата. Освен да определят времето на прибиране на реколтата, винопроизводителите на българско вино и собствениците на лозя трябва също да определят дали да използват ръчни берачи, или механични комбайни.

Времето за прибиране на реколтата се определя предимно от зрялостта на гроздето, като се измерват нивата на захар, киселина и танин.

Гроздоберът в България най-често се извършва на ръка, като в древността тази роля са изпълнявали предимно жени, тъй като се смята, че женската ръка е по-нежна и ще запази свежестта и целостта на плода. Плодът от своя страна трябвало да бъде добре узрял, за да се откъсне, защото ако се откъсне незрял, годината щяла да бъде кисела. Традиционно при гроздобера в България се използвали специални дървени корита, в които се изсипвала събраната реколта, наречени шарапан.