Warning: Undefined array key "pagename" in /home/customer/www/prosveta-kr.info/public_html/wp-content/plugins/wwpformcontact/wwpformcontact.php on line 326
Детска градина „Здравец“ - Просвета 1899

Преди 35 години, на 14 август 1978 година отваря врати  новопостроеното Обединено детско заведение в с.Крушовица. То приема в светлите си спални и игротеки най-малките жители на селото, за да се превърне в прекрасния детски дом,  в който за тридесет и пет  години  са отглеждани и възпитавани близо 800 крушовски деца.

Първата копка за строителството на детската градина е направена в един мразовит мартенски ден на 1975 година от тогавашния ръководител на селото Иван Николов.

Тържеството събрало мало и голямо, а кметът Ангел Тошков призовал жителите на Крушовица да помогнат за по-бързото изграждане на детския дворец.

Още през пролетта започват строителните работи на отредения в центъра на селото терен. Той е избран не случайно, защото част от домовете на хората са отдалечени от центъра на 2-3 километра. С помощта на местните жители, строителството на детската градина напредва бързо.

Двуетажната сграда с три блока, кухненски блок на един етаж и голям двор със самостоятелни площадки и детски съоръжения за игра на открито за всяка група е завършена и отваря врати на 14 август 1978 година и приема 140 деца в 4 групи, родени през 1972-1975 година и две яслени групи от набор 1976 година.

Персоналът на детската градина е 32 човека, а директорката Николина Найденова го превръща в истински колектив от детски педагози и служители, посветили се изцяло на обучението и възпитанието на подрастващото поколение. С желание и въодушевление крушовчани водят децата си в този истински детски дворец с богата материална и учебна база, с парно отопление и красив интериор.

Официалното откриване на ОДЗ става през ноември 1978 година, а лентата прерязва тогавашният председател на Общински Народен Съвет – гр. Враца -Лазар Петров.

През 1981 година детската градина получава името „Здравец“, дадено й от нейния кръстник – изявеният строител и монтажник,героят на социалистическият труд -Господин Йорданов от АЕЦ Козлодуй.

Първите учителки в ОДЗ са: Христинка Петрова, Тодорка Иванова, Лиляна Петрова, Христина Маринова и Цветана Василева, всички с полувисше образование. Един месец учителките работят по цял ден от 7.00 часа до 19.00 часа.

През 1991 година се пенсионира дългогодишната директорка Николина Найденова, а след нея начело на градината са Мария Димитрова, Лиляна Петрова, Христинка Петрова, Верка Николова.

Поколение след поколение крушовските деца израстват в този прекрасен детски дворец. Всяка сутрин някогашните първи възпитаници оставят в него своите деца с мисълта, че те са на най-прекрасното място.

За жалост демографските проблеми си казват думата и в Крушовица. В момента детската градина функционира с две градински групи като филиал на ДГ „Незабравка”-гр. Мизия.