Warning: Undefined array key "pagename" in /home/customer/www/prosveta-kr.info/public_html/wp-content/plugins/wwpformcontact/wwpformcontact.php on line 326
Крушовчани и гости се забавляваха на фестивала „Да завием баница и…“ - Просвета 1899

Повече от 8 часа продължи първото издание на фестивала „Да завием баница и…“, което изпълни централния площад в мизийското село Крушовица. Идеята, дадена от местния пенсионерски клуб „Дълголетие“, бе подета от община Мизия и се превърна в голям празник на народните песни, танци и обичаи, вкусни гозби, вина и ракии…и разбира се десетки баници, направени от сръчните домакини.

Читалища от общините Козлодуй, Мизия и Бяла Слатина бяха наредили кътове с местни деликатели и сувенири, изработени от есенни плодове. Площад „Проф. Иван Митев“, който носи името на откривателя на шестия сърдечен тон- българското откритие на 20 век, който е роден тук, бе декориран с различни кътове. Особено впечатляващ бе сътворения от местното читалище „Просвета“, наречен Крушовска къща. В него са пресъздадени различните одаи и кътове в домовете на старите крушовчани, като тези традиции местното читалище пази и пресъздава. Облечени в местни носии, мъжете седяха около трапезата и вдигаха наздравици, а жените варяха пилешка чорба. Баница и пита -слънце на място омеси лично председателят му Цецка Дамянова, а след това всички самодейци пресъздадоха обичаи на фестивалната сцена. Най-малките гледаха едно друго в „детската стая“, в очакване да излязат на сцената.

Както подобава на власи, софрониевчани се представиха с качамак, дело на Людмил Мейцов, баници и оригинални вина от малини и касис, направени майсторски на Василка Тошева.

Най-малките готвачки бяха ученичките от лятната програма с деца, като петокласничката Михаела и нейния ръководител Евгения Митева представиха панички от тесто, в който може да се слага сладолед и други неща, сладко от дюли и различни сладки.

Безспорно най-голямата баничарка се оказа Илияна Тодорова. След като цял живот е била готвачка-и в детска градина и в социален патронаж, сега на нея се падна честта да завива цял ден на площада вкусни баници, печени на гьоз. Сръчната баба успя да направи близо 500, тъй като стотиците гости на празника се редяха на опашка, за да излапат вкусотиите. Нейни помощнички в печенето бяха Миглена Иванова и Надя Гечева. „Винаги печивата са ми били силата- баници, мекици, питки и сладкиши и наистина се радвам, че съм на този празник“, сподели тя.

Компетентното жури начело с председателя на Обс в Мизия Татяна Спасова определи победителите в кулинарните конкурси, но това че всички ястия бяха излапани за минути показа, че наистина всички участници са големи кулинари и класирането няма никакво значение.

Участниците в културната програма получиха грамоти и сувенири от община Мизия, а едно от първите хора поведе младата кметица на община Мизия Валя Берчева, която лично посети десетките щандове и поздрави самодейците. От най-малките до най-възрастните се забавляваха от сърце, зажаднели от дълго за среща, заради епидемията. Специални поздравления заслужава екипът на община Мизия, начело с Валя Беляшка и всички, които помогнаха да се случи този вълнуващ празник. Те от своя страна обещават, той да стане традиционен.

Сред гостите на празника бяха народните представители Красен Кръстев и Анастас Попдимитров, областния лидер на БСП Ивайло Лилов, кметове на села и общински съветници от Мизия, Бяла Слатина и Козлодуй.

Източник: Враца днес