Warning: Undefined array key "pagename" in /home/customer/www/prosveta-kr.info/public_html/wp-content/plugins/wwpformcontact/wwpformcontact.php on line 326
Помогнахме на Георги и сина му да останат заедно въпреки COVID-19 - Просвета 1899

Семействата,  включени в проекта ни „Подкрепа за децата на Крушовица“, финансиран от програма „Ирис“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, отглеждат децата си в неблагоприятни условия поради безработица, породена от противоепидемичните мерки, свързани с  COVID-19.

Пандемията промени живота на хората. Много семейства и деца са объркани и изплашени в условията на изолация.

Повечето родители на децата, за които се грижим, са неграмотни и не разбират последствията от преживяната болест.

Ние работихме усилено, за да подкрепим и информираме тези семейства.

Имахме случаи на COVID-19, за щастие без фатален край. Такъв е случаят на Георги, самотен баща на едно момче. Георги се справи с остро заболяване, но за щастие успя да се пребори и с COVID-19. По време на боледуването изпитваше тревожност, страх и несигурност. Боеше се, че няма кой да се грижи за неговия син. Поддържахме връзка с него по телефона през цялото време, докато беше под карантина, свързахме се с личния му лекар, снабдявахме го дори с лекарства. Уверихме го, че няма за какво да се притеснява. Той получи пакети с хранителни продукти, както и нови дрехи и обувки за сина си, които в този момент му бяха изключително необходими, защото е безработен. Но пък е честен и работлив – изкарва прехраната си, като върши обща работа по домовете на хората.

Синът на Георги посещава редовно заниманията с деца по проекта в НЧ „Просвета 1899“ и се вълнува от всяка наша среща.

Повечето от родителите на децата от проекта останаха без сигурни доходи поради пандемията. Някои преболедуваха COVID, други бяха контактни лица. Без нашата подкрепа за изхранване на семействата им, за закупуване на дрехи и обувки, за допълнително обучение на децата им, те нямаше да могат да се справят  с последствията от пандемията.

Да помогнеш на друг човек, когато е в нужда, може да е полезно и за този, който получава помощта, и за този, който я предоставя. Без програма „Ирис“ и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ ние бихме били безсилни да окажем подкрепа на всичките тези деца и родители, изпаднали в нужда поради пандемията от COVID-19.