Warning: Undefined array key "pagename" in /home/customer/www/prosveta-kr.info/public_html/wp-content/plugins/wwpformcontact/wwpformcontact.php on line 326
Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Панев се скарал на Страшимиров от Крушовица, когато вкарал единствения си гол за Ботев - Просвета 1899

Вестник „Конкурент“ представя един от страховитите защитници на Ботев от средата на 80-те години. Борислав Страшимиров стряска противниците не само с физика и безкомпромисните си влизания, но и с фамилията си. Той е един от генерацията, която мнозина определят за най-силната във вековната история на футболния Ботев (Враца).

Роден е на 5 август 1961 г. и е от с. Крушовица, община Мизия. 

Рубрика на Георги Александров

Това е втората част на материала за Борислав Страшимиров. В първата част разказахме за идването му в Ботев и успешния първи мамове със зеления екип.

През следващия сезон Георги Каменов е старши-треньор, а отборът, който се казва Враца, започва да гази – бие Тракия с 4:0, Витоша /както е прекръстен Левски/ отнася 3:1. След победа имало настроение в отбора. В автобуса било шумно при успеухите навън, а при загуба у дома – на футболистите им било неудобно да се покажат навън поне до сряда.

„Бяхме местни момчета. Публиката ни познаваше и беше голям срам да паднеш. В това беше силата на Ботев – местните момчета“, спомня си Страшимиров. Много обичал с Илия Вълов да играят в Стара Загора. Ходели на по бира „Загорка“ и картофки със сирене в деня преди мача. После се радвали на успехите срещу домакините.

„По мое време първенството беше много силно. Да биеш някого като гост беше равносилно на подвиг. А когато надвиеш някой от грандовете, за този мач се говореше с години“, казва събеседникът ми. Той трябвало да опазва хората, които „правят“ играта. „В Тракия как да опазиш Петьо Зехтински, който можеше да те излъже на място, колкото носна кърпичка! В Черноморец такъв беше Николай Русев-Джангъра. Живко Господинов във Варна, Георги Йорданов от Левски, Пламен Гетов в Спартак /Плевен/… как се опазват такива уникални футболисти?!“, връща се назад във времето Борето Страшимиров.

„Имам само един гол в кариерата. Вкарах го, въпреки указанията на треньора. Опънах мрежата на Сливен, която в този мач пазеше Томас Лафчис. На всички в отбора не им вървеше тогава. Нямаха ден. А на мен топката ми падна на удобния крак и със страховит шут отбелязах важното попадение, което се оказа и фатално“, спомня си Страшимиров.

Негови съотборници казват, че на разбора след мача, вместо да го похвали, старши-треньорът Илия Панев го критикувал, че е оголил зоната си и е напуснал, без това да е нужно. Когато напомнили на Старшията, че Борето е вкарал победния гол, той нищо не коментирал.

Попадението не пада случайно. В сряда, няколко дни преди срещата със Сливен, правили учебна тренировка с тактиката за мача. Тогава Страшимиров пак напуснал зоната си и стрелял над вратата. Старшията спрял тренировката и дръпнал едно конско на дефанзивния футболист.

Събеседникът ми има и друга интересна история. „На един мач съм контузен, но на пейката. А Старшията обичаше да вика по мен, защото бях най-младият в отбора. Все пак няма да критикува Вълов или Данов, а мен. Та, както си седя на пейката чувам Панев да вика: „Ей, Борееее, какво правиш?“. Помощникът му Янко Гелов, който беше до него, му каза, че аз не играя, защото съм на пейката, но Панев упорстваше, че аз съм бил виновен в конкретната ситуация“, спомня си Страшимиров. Не смеел да каже нищо, защото думата на треньора била закон.

На един мач в Бургас пък Страшимиров станал свидетел на невиждан „тост“. Пред очите му Бойко Краев изпил мазилото, приготвено от Коста Костов. „Беше си сипал спирт за манипулации в едно шише от газирана вода. Влязох на почивката и го обърнах на екс. А той беше изумен, вика на лекаря д-р Сотир Миронов, че на Бойко ще му стане нещо. Обаче нищо лошо не стана““, казва Страшимиров.

Източник: в-к „Конкурент“